آکادمیا کافه
گرایش های مختلف رشته اقتصاد - نسخه قابل چاپ

+- آکادمیا کافه (https://www.academiacafe.com/pf)
+-- انجمن: رشته‌های تحصیلی (https://www.academiacafe.com/pf/Forum-%D8%B1%D8%B4%D8%AA%D9%87%E2%80%8C%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D8%AA%D8%AD%D8%B5%DB%8C%D9%84%DB%8C)
+--- انجمن: مدیریت و اقتصاد (https://www.academiacafe.com/pf/Forum-%D9%85%D8%AF%DB%8C%D8%B1%DB%8C%D8%AA-%D9%88-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF)
+---- انجمن: اقتصاد (https://www.academiacafe.com/pf/Forum-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF)
+---- موضوع: گرایش های مختلف رشته اقتصاد (/Thread-%DA%AF%D8%B1%D8%A7%DB%8C%D8%B4-%D9%87%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%AE%D8%AA%D9%84%D9%81-%D8%B1%D8%B4%D8%AA%D9%87-%D8%A7%D9%82%D8%AA%D8%B5%D8%A7%D8%AF)

صفحات 1 2 3


گرایش های مختلف رشته اقتصاد - ForeverBlue - 23-08-2013

در این تاپیک گرایش های مختلف علم اقتصاد مورد بررسی قرار میگیرند. با توجه به گرایش های متعدد این رشته (اقتصاد سیاسی،اقتصاد نفت، اقتصاد رفاه، اقتصاد سلامت، اقتصاد کشاورزی، اقتصاد محیط زیست، ..... ) این تاپیک میتواند برای آنهایی که میخواهند در آینده در این رشته تحصیل کنند، اطلاعات مختصری درباره هر گرایش جمع آوری کند.
خواهشمندم دوستانی که در این زمینه اطلاعات دارند در این بحث شرکت فرمایند.


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - ForeverBlue - 23-08-2013

اقتصاد سیاسی - POLITICAL ECONOMICS

اقتصاد سیاسی یک واژه عمومی است که برای مطالعه تولید و خرید و فروش و روابط آنها با قوانین، هنجارها و دولت میپردازد. همچنین این شاخه از علم اقتصاد توزیع ثروت ملی را نیز مورد بررسی قرار میدهد. 

این علم همچنین توضیح میدهد که چگونه سازمانهای سیاسی، محیط سیاسی و سیستم اقتصادی بر روی همدگیر تاثیر میگذارند. این شاخه میتواند به این 3 دسته تقسیم شود:
1- نقش حکومت و یا روابط سیاسی برای تخصیص منابع در هر سیستم اقتصادی
2- اقتصاد سیاسی بین المللی (مطالعه تاثیر متقابل روابط بین المللی)
3- مدل اقتصادی فرآیندهای سیاسی
اقتصاد سياسي در پي فهم روابط متقابل ميان نيروهاي سياسي و اقتصادي و تاثير آن روابط بر تشكيل سياست هاي اقتصادي است. همچنين تاثير وضع اقتصادي بر حكومت هاي منتخب مردم در اين شاخه بررسي مي شود. گفتني است، توفيق حكومت از لحاظ سياست هاي اقتصادي بر مشروعيت و احتمال انتخاب مجدد آن مي افزايد. در ادبيات تحقيقي موجود استدلال مي شود كه محبوبيت و مشروعيت حكومت هاي منتخب متاثر از شاخص هاي عمده اقتصادي مانند تورم، بيكاري، عدم تراز پرداخت ها و... است.

یكي ديگر از مسايل عمده بحث در اين باره این است كه تا چه اندازه اوضاع اقتصادي كشورها نتيجه سياست گذاري دولت و تا چه اندازه نتيجه عوامل كنترل ناپذير مثل بازار جهاني است. همچنين نقش عوامل سياسي در شكل گيري سياست هاي اقتصادي در مركز توجه اين شاخه از دانش قرار دارد. به ويژه سياست هاي اقتصادي كلان مورد توجه است. مثلاً گفته مي شود كه دولت ها معمولاً پيش از انتخابات به منظور افزايش محبوبيت خود دست به ايجاد شرايط رونق اقتصادي به طرق مختلف مي زنند و يا اين كه دولت ها در ماه هاي اوليه دوران تصدي خود سريعاً به تعهدات مالي خود عمل مي كنند، ولي پس از چندي تغيير رويه مي دهند. 

 
 



RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - mr.h.gm - 25-08-2013

ببخشید شما گرایش های اقتصاد در دانشگاه های خارج از کشور رو میفرمایید ؟
چون من اقتصاد کارشناسی میخونم اصلا اقتصاد سیاسی نشنیده بودم !!
 


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - ForeverBlue - 26-08-2013

(25-08-2013, 10:54 PM)'mr.h.gm' نوشته: ببخشید شما گرایش های اقتصاد در دانشگاه های خارج از کشور رو میفرمایید ؟
چون من اقتصاد کارشناسی میخونم اصلا اقتصاد سیاسی نشنیده بودم !!

 
درود بر شما دوست عزیز و خوش آمدید به این فروم [img]images/smilies/smile.gif[/img]
بله، ضمن این که در مقاطع کارشناسی ارشد به بالا قابل تحصیل هستند. برخی دانشگاه ها صرفا یک course برگزار میکنند (مانند اینجا)، برخی فقط در مقطع phd چنین رشته ای ارائه میدهند (مانند اینجا  و اینجا و اینجا 



RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - mr.h.gm - 26-08-2013

بله یه گرایش هم داریم به نام business economics که اقتصاد بازرگانی ترجمشه.
که به بخش کاربردی اقتصاد در حوزه کسب و کار توجه می کنه و کمی از قسمت تئوریک فاصله می گیره.
البته برنامه به صورت Joint ارائه می شه.
من تا همین حد اطلاعات دارم !! ببخشید


اقتصاد سلامت - eliroz - 04-10-2013

اقتصاد سلامت شاخه ای از اقتصاد است  که در رابطه با مسائل مربوط به بهره وری، اثربخشی، ارزش و رفتار در تولید و مصرف از مراقبت های بهداشتی و سلامت مرتبط می باشد. در شرایط کلی، اقتصاددانان سلامت عملکرد سیستم های مراقبت های بهداشتی و همچنین رفتارهای موثر بر سلامت چون سیگار کشیدن را مورد مطالعه قرار میدهند.
از سال 1963 با مقاله ای توسط ارو به عنوان یک شاخه مجزا شناخته شد. از عوامل متمایز کننده این شاخه از سایر شاخه های اقتصاد میتوان به مباحث مداخله دولت، نااطمینانی در چند بعد، اطلاعات نامتقارن، موانع ورود، عوامل جانبی و حضور شخص سوم ( پزشک).
در زمینه اقتصاد سلامت نااطمینانی جزئی جدای ناپذیر است و بیشتر مرتبط با نتایج بیمار و مسائل مالی است.
شکاف اطلاعاتی موجود بین پزشک و بیمار شرایطی ایجاد میکند که پزشک در آن برتری اطلاعاتی دارد به چنین وضعیتی اطلاعات نا متقارن گفته میشود.
عوامل جانبی نیز با توجه به سلامت و مراقبت های بهداشتی، بیشتر در بیماری های عفونی ناشی میشود.

به بیانی دیگر ، میتوان اقتصاد سلامت را در چند سطح و از چند ديدگاه مورد بررسي قرار داد .
سطح اول سطحي است که در حيطه اقتصاد رفاه اجتماعي قرار داشته و ارتباط بخش سلامت را با ساير بخشهاي توليدي و اجتماعي مورد تجزيه و تحليل قرار مي دهد . در اين سطح، بخش سلامت به عنوان يکي از بخشهاي سرمايه گذاري در بودجه بندي و برنامه ريزي ملي به حساب مي آيد . و مطالب کلي از قبيل ارتباط سلامت جامعه با ازدياد توليد، سهم هزينه هاي سلامت در بودجه کل کشور و سلامت ملي يا بيمه درماني و غيره مورد بحث قرار مي دهد .
سطح دوم شامل مباحث اقتصادي مربوط به درون بخش سلامت بوده و جنبه هاي مختلف توزيع در داخل اين بخش در زمينه بهداشت عمومي و خدمات درماني و سهم هر يک از برنامه هاي خاص نظير بهداشت محيط، بهداشت مادر و کودک، مراکز درماني و بيمارستاني از منابع مالي کشور را مورد بحث قرار مي دهد .
در سطح سوم اداره يک واحد بهداشتي نظير يک بيمارستان يا آزمايشگاه مورد نظر است . در اين سطح مسائل کارآئي و حداکثر بهره گيري از منابع موجود در اين گونه واحدها و بطور کلي مسائل مربوط به سازمان و مديريت و بررسي روشهاي کار و فنون افزايش کارآيي و غيره مطرح است .همچنين در تجزيه وتحليل براساس نظم خاصي که به طور کلي بر اقتصاد حاکم است، اقتصاد سلامت به دو شاخه خرد وکلان تقسيم مي شود؛ در شاخه خرد، واحدهاي توليدي و خدماتي بطور منفرد بررسي مي شوند ( مثل بيمارستان، مرکز بهداشت يا مطب پزشک)، اقتصادخرد کارايي و قدرت عمل نيروي انساني و سرمايه را همراه با مسائل هزينه، قيمت و مطلوبيت و سطح عمليات مي سنجد. البته اطلاعات حاصل از شاخه خرد اقتصادسلامت مبناي محاسبات هزينه هاي عمومي در برنامه ريزي کلي سلامت قرار مي گيرد. درشاخه کلان ابتدا فعاليت تک تک واحدها بصورت کلي و در يک مجموعه بررسي مي شود وسپس سهم کل منابع به کار رفته در خدمات بهداشتي ودرماني را با مبالغي که به ساير فعاليت هاي اقتصادي تخصيص يافته است، مقايسه مي شود .
به عبارت ديگر در شاخه خرد درباره جزء جزء منابع و چگونگي تخصيص آن به بخش سلامت براي دستيابي به حداکثر بازدهي مطلوب بحث مي شود، در حاليکه درشاخه کلان رابطه بين منابعي که بخش سلامت و ساير بخش هاي اجتماع اختصاص داده شده، با اين هدف که کليه شاخص هاي مهم توسعه، هماهنگ رشد کند و حداکثر بازدهي را داشته باشد، مورد بررسي قرار مي گيرد .
لازم به ذکر است که بسياري از خصوصيات مورد توجه و استثنايي اقتصاد سلامت مربوط به بخش درمان آن است، و اين بدان جهت است که نه تنها خدمات درماني اصولا بيشتر مورد توجه مردم و در نتيجه، اقتصاددانان است بلکه قسمت اعظم پيچيدگيها و مشکلات تئوريک اقتصاد سلامت و مسائل مربوط به عرضه و تقاضاي خدمات، دستمزدها و نظاير آن درقسمت خدمات درماني به چشم مي خورد . شايد دليل اصلي چنين وضعي اين باشد که قسمت مربوط به خدمات بهداشت عمومي به علت وسعت دامنه کار و سرمايه گذاري بالا از حيطه کار بخش خصوصي خارج و در همه کشورها در حيطه کار دولتها قرار گرفته است.


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - mgorji - 12-09-2014

دوستان ممکنه در مورد اقتصاد مالی توضیح بدید آیا این رشته ترکیبی هست؟ در این صورت برای چه افرادی مناسبه؟ ممنون


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - eliroz - 20-06-2015

اقتصاد مالی : Financial Economics
یکی از شاخه های رشته اقتصاد است که به بیان فعالیت های پولی می پردازد. کلا این شاخه اقتصاد بر روی دو زمینه قیمت گذاری دارایی(Asset Pricing ) و تامین مالی شرکتی (Coporate Finance) متمرکز  است.

در واقع موضوع این شاخه، تخصیص منابع اقتصادی در طول زمان و در محیط نا اطمینان است. از این رو، تصمیم گیری تحت شرایط ناطمینان و ریسک در بازارهای مالی را مورد بررسی قرار میدهد. میتوان گفت ارکان اصلی این شاخه، زمان، شرایط نااطمینان و پول است.

معمولا این شاخه در مقاطع کارشناسی ارشد و دکترا ارائه میشود و برای افرادی که خواستار ورود به بازارهای مالی هستند، مناسب است.


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - eliroz - 04-01-2017

اقتصاد انرژی - Energy Economics

 
اقتصاد انرژی شاخه ای از علم اقتصاد است به مفهوم انرژی، استفاده از آن و بازارهای مرتبط با آن در جوامع می پردازد
 
پیدایش این گرایش به سال 1865 میلادی و اقتصاددان انگلیسی جی ونز باز میگردد که به دنبال بحران نفتی سالهای 1970 میلادی بار دیگر موضوعات مرتبط با انرژی و تاثیر آن بر اقتصاد مطرح گردید
 
اقتصاد انرژی به عنوان یک رشته علمی ـ یا بهتر است بگوییم یک حوزه علمی میان رشته‌ای ـ شناخته می‌شود و اشتراکاتی با علوم پایه ( زمین شناسی، مهندسی انرژی، فیزیک و ... ) و با علوم اجتماعی ( بیش از همه اقتصاد و پس از آن علوم سیاسی، جامعه شناسی، حقوق و ... ) دارد. 

آنچه واضح است،این رشته بیشترین ارتباط را با علم اقتصاد دارد و از میان حوزه‌های مختلف علوم اقتصادی، مباحث ذیل بیشترین کاربرد را در این رشته دارند: اقتصاد خرد ، اقتصاد کلان ، اقتصاد منابع طبیعی ، اقتصاد سنجی و تجارت بین الملل؛ اما محورهای اصلی اقتصاد انرژی که در سال‌های اخیر بیشتر از همه مورد توجه قرار گرفته‌ است؛ عبارتند از: تراز انرژی، عرضه انرژی ، تقاضای انرژی، بازارهای انرژی، کارایی انرژی، شدت انرژی، چالش های زیست محیطی، انرژی و توسعه، سیاست گزاری انرژی و انرژی های نو.


RE: گرایش های مختلف رشته اقتصاد - Torkan - 04-01-2017

@eliroz

درود.
بلاخره این رشته finance زیرشاخه اقتصاد حساب میشه یا مدیریت بازرگانی؟! این پست فرمودین که زیرشاخه اقتصاد هست و ا ون دو زیرشاخه رو مثال اوردید. پس این رشته در واقع شروعش از همون کارشناسی ارشد هست درسته و هر کسی به خصوص کسانی که مهندسی خوندن علاوه بر کسانی که اقتصاد خوندن میتونن finance بخونن؟ بعدش علت اینکه به این رشته ها کم فاند میدن دلیلش اینه که نیازی ندارن به تحقیقات دانشجویان بین الملل یا اینکه پیدا کردن کار راحت تر هست به نسبت و درامد ها بعد مدتی بالاتر؟
میشه بیشتر توضیح بدید؟

ارادت
ترکان