=====گرفتن پذیرش دکترا از دانشگاههای بریتانیایی=====
در دانشگاههایی که سیستم آموزشی بریتانیایی دارند (انگلستان، اسکاتلند، ایرلند، ولز، استرالیا، نیوزلند، ...)، دکتری پژوهش محور بوده و در طول سه سال تحصیل، دانشجو میبایست روی یک پروژه مشخص، از همان ابتدا تحقیقات خود را آغاز کرده، بعد از سه سال با موفقیت به اتمام برساند.
دوره دکتری در این دانشگاه با عناوین PhD، Mphill leading to the PhD و Dphill تعریف شدهاند. تفاوتی که Mphill leading to the PhD با دو مدرک دیگری دارد، اینست که در این نوع پذیرش، دانشجو میبایست به صورت یک دانشجوی Mphill (کارشناسی ارشد پژوهش محور) روی موضوع تحقیقاتی مورد نظر کار کرده و بعد از یک سال تا یک سال و نیم تحقیق، در صورتی که صلاحیت لازم را کسب نموده باشد، وارد تحقیقات مربوط به مقطع دکتری میشود.
شهریه تحصیل در مقطع دکتری در دانشگاههای بریتانیایی به دو نوع دانشجویان اروپایی/بریتانیایی (UK/EURO) و دانشجویان بین المللی تقسیم میشود. متأسفانه شهریه دانشجویان بین المللی بسیار سنگین خواهد بود. به دلیل همین شهریه سنگین دانشجویان خارجی، دریافت پذیرش در مقطع دکتری از دانشگاههای بریتانیا ساده بوده و دانشگاهها به راحتی برای جلب سرمایه خارجی به دانشجویان غیر اروپایی(Overseas) پذیرش میدهند. با این وجود دانشگاههای تاپ بریتانیا ازجمله Oxford، Imperial College،Cambridge پروسه ارزیابی و پذیرش سختگیرانهتری دارند و جهت گرفتن پذیرش از این دانشگاهها، نیاز به رزومههای قوی میباشد. بدیهی است که با توجه به بالابودن شهریه تحصیلی و هزینه زندگی در بریتانیا، دریافت بورسهای کامل (پرداخت شهریه، هزینه زندگی) از دانشگاهها پروسه بسیار دشواری بوده و اندک دانشجویان خارجی، آن هم با رزومههای چشمگیر و فوقالعاده، موفق به دریافت بورسهای کامل تحقیقاتی خواهند شد.
داوطلبان پذیرش مقطع دکتری در طول سال تحصیلی میتوانند با برقرای ارتباط با اساتید مورد نظر و جلب نظر مساعد آنها پیرامون تحصیل دکتری زیر نظر آنها، و پس از تعیین عنوان و موضوع تحقیق و همچنین تهیه پیشنهاد تحقیق (پروپوزال) درخواست خود را در هر زمانی از سال برای دریافت پذیرش ارسال نمایند. اما لازم به ذکر است که اکثر دانشگاهها در بریتانیا یکی دو بار در سال مهلت زمانی ارسال مدارک مورد نیاز بورس تعریف کردهاند. در اغلب این دانشگاهها پروسه درخواست پذیرش به صورت اینترنتی بوده و تمام مدارک مورد نیاز باید در وبسایت پذیرش آپلود شوند و جهت اخذ پذیرش اولیه نیازی به ارسال پستی مدارک نمیباشد. معمولاً در فرمهای آنلاین پذیرش و بورسیه، میبایست رشته مورد نظر، موضوع تحقیق پیشنهادی و اساتید راهنمای پیشنهادی مشخص شده و در ادامه پیشنهاد تحقیق، نمره زبان، دانشنامهها و ریزنمرات تحصیلی میبایست ضمیمه شوند. به غیر از دانشگاههای Oxford وCambridge، اکثر دانشگاههای دیگر بریتانیایی هزینه درخواست پذیرش (Application Fee) نیاز ندارند.
بعد از آنکه درخواست پذیرش (Application) متقاضی کامل شود، مدارک به دپارتمان مورد نظر ارسال شده و از آنجا نیز به هر کدام از اساتید پیشنهادی، یک نسخه فرستاده خواهد شد. به محض اینکه هر یک از اساتید، پذیرش متقاضی را قبول نماید، پذیرش اولیه از طریق مسئول تحصیلات تکمیلی دانشکده اطلاعرسانی خواهد شد. ملاک پذیرش برحسب اولویت انتخاب اساتید در فرم درخواست پذیرش خواهد بود. لذا تماس قبلی با اساتید، کمک فراوانی در تسریع، سهولت و موفقیت پروسه پذیرش مینماید، اما ضروری نیست.
همانطور که در بالا نیز اشاره شد، از آنجایی که شهریه دکتری در بریتانیا مبلغ زیادی را در بر میگیرد و برای دانشگاهها جنبه سودآوری نیز به همراه خواهد داشت، از اهدا بورس کامل به دانشجویان غیراروپایی در اغلب موارد خودداری مینمایند، مگر دانشجویان نخبه با رزومههای بسیار قوی. البته در بعضی شرایط ممکن است برای دانشجویان قوی تسهیلات خاصی فراهم شود که شهریه آنها از شهریه دانشجوی غیراروپایی به شهریه اروپایی/بریتانیایی کاهش یافته و یا دانشجوی غیراروپایی بتواند تفاوت بین شهریه بریتانیایی/اروپایی با شهریه غیراروپایی را بپردازد.
راه دوم در دریافت بورسهای تحقیقاتی، تماس با گروههای پژوهشی در داخل دانشگاهها میباشد که از منابعی در خارج از دانشگاه بودجه قابل توجهی برای تحقیقات و پژوهشهای خود دریافت مینمایند و با این شرایط میتوانند شهریه و یا هزینه زندگی دانشجویان خارجی را نیز متقبل شوند.
راه دیگر برای دریافت بورس از دانشگاههای بریتانیایی، ارسال درخواست پذیرش برای موقعیتهای خالی دکتری که در طول سال در هر زمانی تحت عنوان PhD Studentships در وبسایت دپارتمانها، دانشکدهها، دانشگاهها و دیتابیسهای موقعیت خالی آگهی میشوند، است. در اغلب موارد این موقعیتهای دکتری، همراه با بورس کامل برای دانشجویان با پرداخت شهریه بریتانیایی/اروپایی و هزینه زندگی دانشجویان میباشند. اما برای متقاضیانی که توانایی پرداخت تفاوت هزینه شهریه یک دانشجوی غیراروپایی و یک دانشجوی اروپایی را دارا میباشند، این پوزیشنها، موقعیتهای مناسبی محسوب میشوند، بدین صورت که این پوزیشنها هزینه زندگی را کامل پرداخت نموده همچنین شهریه یک دانشجوی انگلیسی/اروپایی را پوشش میدهند. بنابراین دانشجویان خارجی که صلاحیت لازم برای پذیرفته شدن در این موقعیتها را دارا باشند، با هماهنگی استاد و دانشگاه مورد نظر، میتوانند با پرداخت تفاوت شهریه خارجیها و اروپاییها، ضمن دریافت بورس هزینه زندگی در این موقعیتها پذیرفته شوند.
وب سایت مناسب برای اطلاع یافتن از این موقعیتهای خالی دکتری در دانشگاههای بریتانیایی و کشورهای مشترک المنافع [[http://www.findaphd.com|FindAPhD]] میباشد. با انتخاب گزینه دانشجوی غیراروپایی در منوی جستجوی موقعیتهای خالی در این سایت، تمام موقعیتهای خالی دکتری که بورسیه کامل برای دانشجویان غیراروپایی فراهم مینمایند، نمایش داده خواهد شد.
برای ادامه بحث پیرامون دانشگاههای بریتانیا، مطرح نمودن سوالات و بهره مندی از راهنماییهای مشاوران، میتوانید به [[http://www.academiacafe.com/pf|انجمن آکادمیاکافه]] و [[http://www.academiacafe.com/pf/Forum-%D8%A7%D9%86%DA%AF%D9%84%D8%B3%D8%AA%D8%A7%D9%86|انجمن کشور انگلستان]] مراجعه فرمایید.
====تهیه پیشنهاد تحقیق (Research Proposal)====
همان طور که اشاره شد، دورههای دکتری در دانشگاههایی با سیستم آموزشی بریتانیایی، مانند انگلستان، اسکاتلند، ایرلند، ولز، استرالیا، نیوزلند و ... پژوهش محور بوده و یکی از اصلی ترین مدارک مورد نیاز جهت گرفتن پذیرش در این مقطع تهیه پیشنهاد تحقیق یا Research Proposal میباشد. متقاضیان میبایست با هماهنگی و مکاتبه با استاد راهنمای مورد نظر یک پیشنهاد تحقیق مناسب آماده کرده و همراه سایر مدارک جهت دریافت پذیرش ارسال کنند.
گام اول در تهیه پروپوزال پیشنهاد تحقیق، انتخاب موضوع تحقیق و عنوان پروژه است. راهکارها، روشها و الگوریتمهایی برای موضوع تحقیق میبایست در نظر گرفته شوند که تاکنون ارائه نشده و یا بهبود یافته روشهای ارائهشده قبلی باشند. معمولاً استادها، موضوع تحقیق را برای متقاضی مشخص کرده، اما نوشتن پیشنهاد تحقیق را به عهده خود متقاضی میسپارند و پس از آمادهسازی، ویرایش نهایی را استاد انجام خواهد داد. البته مواردی نیز مشاهده شده که استاد پیشنهاد تحقیق از قبل آماده شدهای را در اختیار دانشجو قرار دهد و دیگر نیازی به نوشتن پیشنهاد تحقیق جدیدی نباشد.
یک پیشنهاد تحقیق مناسب برای دریافت بورس و پذیرش، در عین خلاصه بودن، میبایست موضوع نوینی در تحقیق را دربرگیرد و اهداف و دستاوردهای ارائه پروژه تحقیقاتی پیشنهادی را به طور دقیق بیان نماید.
یک پیشنهاد تحقیق میتواند شامل قسمتهای زیر باشد:
* مقدمه: شامل بیان پیشزمینه موضوع Background و مروری خلاصه وار بر کارهای انجام شده در زمینه تحقیق مورد نظر میباشد. این قسمت در آشنایی خواننده با موضوع مورد نظر نقش کلیدی ایفا خواهد نمود.
اهداف و دستاوردهای پروژه: Aims/Goals تمام اهدافی که از انجام پروژه مورد نظر، انتظار دارید، باید در این بخش لیست شوند و برای هر کدام توضیح دهید.
دو نمونه از جملات کلیدی در این بخش:
The aim of this research is to derive --------------------------------
The research will focus on --------------------------------------------
* روش و متد: Approach/Methods روش، متد و یا الگوریتمی که برای رسیدن به اهداف پروژه تحقیقاتی در نظر گرفتهاید به صورت کامل و دقیق باید در این بخش توضیح داده شوند. خواننده باید متقاعد شود که روش در نظر گرفته شده، بهترین و مناسب ترین روشی است که برای به نتیجه رساندن اهداف پروژه نیاز میباشد. همچنین در صورتی که نیاز به جمع آوری دادهها و یا اطلاعات خاصی برای انجام پروژه است، دراین بخش معرفی شود.\\
در نمونه زیر، قسمتی از بخش روش و متد از یک پیشنهاد تحقیق آورده شده است.\\
\\
We will follow a modular approach towards achieving the aims of this proposal. \\
1. Adapt and extend existing...\\
2. Improve...\\
3. Develop the...\\
4. Evaluate the...\\
* زمانبندی انجام پروژه: از آنجایی که پروژه تحقیقاتی دکتری در دانشگاههای پژوهش محور، میبایست در طول سه سال انجام شود، بنابراین بهتر خواهد بود، داوطلب برنامهریزی دقیقی برای انجام پروژه در نظر گرفته باشد. برای این قسمت کافیست، فازهای مختلف پروژه مشخص شده و برای هر کدام زمان مشخصی بیان شود. یک نمونه از زمانبندی در پیشنهاد تحقیق مربوط به رشته کنترل و رشته Bioengineering در زیر آورده شده است :
First, in Years 1-1.5, clinical data on patient diagnosis and basic data will be used to develop models of metabolic variation -------------------------------------------------. These models will be a significantly more complex -----------------------------------------.
Second, in Years 1-2, these models will be verified in prospective clinical trials and data gathered under informed consent at --------------------------------------------------------------. New methods of control based on these results will also be tested to guarantee safety and efficacy.
Finally, in Year 3, a large clinical trial will be undertaken in ---------------------------------------- to validate and confirm both the modeling and analytical results, as well as define the clinical benefits obtained.
* منابع و مراجع
===نکات مهم در تهیه پیشنهاد تحقیق===
* پیشنهاد تحقیقی در پروسه پذیرش و بورس موفق خواهد بود که بتواند خواننده را مجاب کند که پروژه مورد نظر، از لحاظ علمی، نوآوری، سابقه تحقیق و.... مورد نیاز آن دپارتمان بوده و فوایدی زیادی را به همراه خواهد داشت.
* پیشنهاد تحقیقهایی که نشاندهنده اشراف کامل داوطلب از موضوع و روند تحقیق باشند، تاثیر بسیار مثبتی در اخذ بورس خواهند داشت.
* هر دانشگاهی معمولاً ضوابط خاص مربوط به خود را در تهیه پروپوزال تحقیق مشخص نموده است. به طور مثال، دانشگاه دیکن یا ملبورن استرالیا، محدودیتی بر تعداد کلمات پیشنهاد تحقیق قرار دادهاند، یا دانشگاهی قالب مشخصی برای نوشتن پیشنهاد تحقیق تعریف نموده است. بنابراین توصیه اکید میشود از سایت دانشگاهها بازدید نمایید تا با چگونگی تهیه پیشنهاد تحقیق مربوط به آن دانشگاه آشنا شوید.
* بعد از آماده شدن نسخه نهایی پیشنهاد تحقیق با همکاری استاد، ارتباط خود با استاد را به صورت مستمر حفظ نمایید.
====ارزشیابی مدارک انگلستان توسط وزارت علوم====
در صورتی که برای دکترای مستقیم در کشور انگلیس اقدام می کنید توجه داشته باشید که طبق بخشنامه وزارت علوم ایران در حال حاضر مدارک تحصيلي مقطع دکتري کشور انگلستان که بدون گذراندن دوره کارشناسي ارشد و پس از اتمام دوره کارشناسي اخذ شده باشد، قابل بررسي و ارزشيابي نمي باشد.
تبصره: كساني كه داراي مدرك كارشناسي با درجه ممتاز باشند، در صورتي كه به علت ممتاز بودن به صورت مستقيم و بدون گذراندن دوره كارشناسي ارشد، به دوره دكتراي موسسات ممتاز و خوب وارد شده باشند، مدرك تحصيلي دكتري آنان، مشروط به بررسي و تأييد كيفيت رساله و ارزيابي توانمنديهاي علمي پژوهشي متقاضي از طريق انجام مصاحبه تخصصي و يا درخواست مقاله و رعايت كليه ضوابط و مقررات، به ماخذ دكتري قابل بررسي و ارزشيابي است.
برای اطلاع از آخرین تغییرات در زمینه قانونهای ارزشیابی مدرکهای دکترای مستقیم توسط وزارت علوم میتوانید به [[http://www.academiacafe.com/pf/Thread-%D8%A7%D8%B9%D8%AA%D8%A8%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%AF%D8%B1%DA%A9-%D8%AF%D9%83%D8%AA%D8%B1%D8%A7%DB%8C-%D9%85%D8%B3%D8%AA%D9%82%DB%8C%D9%85-%D8%AF%D8%B1-%D8%A7%DB%8C%D8%B1%D8%A7%D9%86|این موضوع]] در انجمن آکادمیا کافه مراجعه نمایید.